Het automatische uurwerk in "Philippe"

Het uurwerk van "Philippe"

Het mooie van een mechanisch uurwerk is dat het erg complex in elkaar zit en volledig met de hand gemaakt is. Je draagt dus iets waar veel en nauwkeurig werk in is gestopt. 

Geen batterij
In tegenstelling tot een normaal quartz horloge heeft een automatisch uurwerk geen batterij. De energie wordt namelijk verkregen van een klein veertje (de hoofdveer) dat zich in het uurwerk bevindt. Wanneer de hoofdveer is opgewonden, wordt de energie gelijkmatig toegevoerd aan het uurwerk en gaat het lopen.

Hoe wordt de hoofdveer opgewonden?
Het mechanische uurwerk kan op twee manieren worden opgewonden.

  1. Wind het horloge handmatig op door aan kroontje te draaien.
  2. Draag het horloge en het uurwerk zal worden opgeladen door de bewegingen van je pols.

Beweeg je elke dag genoeg? Dan hoef je de eerste manier niet te gebruiken. Er zit namelijk een klein gewichtje in dat in het rond draait wanneer het horloge beweegt. Wanneer deze draait wordt de hoofdveer opgewonden. In de meeste gevallen zul je echter niet de hele dag bewegen en moet je het toch nog even handmatig opwinden. Dit doe je door (met de klok mee als je vanaf de rechterkant kijkt) aan het kroontje te draaien terwijl het ingedrukt is.

Hoeveel moet ik handmatig draaien?
Draai voor het slapen gaan zo'n 10 keer in het rond om het horloge genoeg energie te geven om de nacht door te komen. Wanneer je merkt dat het draaien zwaarder wordt moet je stoppen, het veertje is dan genoeg opgewonden. Je kunt er ook voor kiezen dit niet te doen maar dan zul je het de volgende morgen moeten doen en ook de tijd opnieuw afstellen. De tijd stel je in door simpelweg het kroontje er een stukje uit te trekken en het in de gewenste richting te draaien. Het horloge kan tot 30 uur lopen zonder opgewonden te worden wanneer deze van te voren maximaal was opgewonden. 

Heb je het horloge net ontvangen? Draai dan zo'n 10 keer in het rond voordat je het in gebruik gaat nemen.

Voor de liefhebbers👇🏼

Specificatie Waarde
Beat rate 21.600 BPH
Aantal juwelen 33
Nauwkeurigheid -20 + 40 seconden per dag

Hopelijk weet je nu hoe je met jouw nieuwe horloge om moet gaan. Mocht je er niet uitkomen of nog vragen hebben? Stuur dan gerust een mailtje en dan zorgen wij er zo snel mogelijk voor dat jouw probleem wordt opgelost!